Hoogte boeterente hypotheek: wat is het en waar moet je op letten?

Als je een hypotheek afsluit, ga je een langdurige financiële verplichting aan. Het kan echter gebeuren dat je tijdens de looptijd van je hypotheek wilt overstappen naar een andere geldverstrekker of je hypotheek wilt oversluiten. In dat geval kan het zijn dat je te maken krijgt met een boeterente. In dit artikel gaan we dieper in op de hoogte van de boeterente bij een hypotheek en waar je op moet letten.

Wat is een boeterente?

Een boeterente is een vergoeding die je aan de geldverstrekker moet betalen als je tijdens de rentevaste periode je hypotheek wilt oversluiten of aflossen. De geldverstrekker loopt namelijk rente-inkomsten mis als je eerder dan afgesproken je hypotheek aflost of oversluit. De boeterente is bedoeld om deze gemiste rente-inkomsten te compenseren.

De hoogte van de boeterente is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de hoogte van de hypotheek, de resterende looptijd van de rentevaste periode en de actuele rentestand. Over het algemeen geldt: hoe hoger de hypotheek en hoe langer de resterende looptijd, hoe hoger de boeterente zal zijn.

Waar moet je op letten bij de hoogte van de boeterente?

Als je overweegt om je hypotheek over te sluiten of af te lossen, is het belangrijk om goed te kijken naar de hoogte van de boeterente. Deze kan namelijk flink oplopen en een behoorlijke kostenpost vormen. Het is daarom verstandig om je goed te laten informeren over de hoogte van de boeterente en de voorwaarden die hieraan verbonden zijn.

Een belangrijk aandachtspunt bij de hoogte van de boeterente is de berekeningsmethode. Er zijn verschillende manieren om de boeterente te berekenen, zoals de contante waarde methode en de methode van de vergelijkingsrente. Bij de contante waarde methode wordt gekeken naar het bedrag dat de geldverstrekker misloopt aan rente-inkomsten. Bij de methode van de vergelijkingsrente wordt gekeken naar de rente die de geldverstrekker op dat moment kan krijgen voor een vergelijkbare lening. Het is belangrijk om te weten welke methode jouw geldverstrekker hanteert en hoe dit uitpakt voor de hoogte van de boeterente.

Een ander aandachtspunt is de hoogte van de actuele rente. Als de actuele rente hoger is dan de rente die je betaalt, zal de boeterente lager uitvallen. Dit komt omdat de geldverstrekker minder rente-inkomsten misloopt als de rente hoger is. Als de actuele rente echter lager is dan de rente die je betaalt, zal de boeterente hoger uitvallen. Dit komt omdat de geldverstrekker dan meer rente-inkomsten misloopt.

Wanneer betaal je geen boeterente?

Er zijn situaties waarin je geen boeterente hoeft te betalen. Bijvoorbeeld als je hypotheekrentecontract afloopt en je geen nieuwe rentevaste periode afspreekt. Je kunt dan kosteloos overstappen naar een andere geldverstrekker of een andere rentevaste periode kiezen bij je huidige geldverstrekker.

Ook als je gebruikmaakt van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hoef je geen boeterente te betalen als je je hypotheek oversluit. Dit geldt alleen als je binnen de voorwaarden van de NHG blijft en je nieuwe hypotheek niet hoger is dan de oude hypotheek.

Conclusie

Als je tijdens de looptijd van je hypotheek wilt overstappen naar een andere geldverstrekker of je hypotheek wilt oversluiten, kan het zijn dat je te maken krijgt met een boeterente. Het is belangrijk om goed te kijken naar de hoogte van de boeterente en de voorwaarden die hieraan verbonden zijn. Let daarbij op de berekeningsmethode en de hoogte van de actuele rente. In sommige situaties hoef je geen boeterente te betalen, zoals bij het aflopen van je hypotheekrentecontract of als je gebruikmaakt van de Nationale Hypotheek Garantie.

Scroll naar boven