Hoogte boete rijden onder invloed (alcohol)

Hoogte boete rijden onder invloed (alcohol)

Alcohol en autorijden gaan niet samen. Het is niet alleen gevaarlijk voor jezelf en anderen op de weg, maar het is ook strafbaar. Als je wordt betrapt op rijden onder invloed van alcohol, krijg je een boete. Maar wat is de hoogte van deze boete?

Wettelijke limiet

De wettelijke limiet voor alcohol in het bloed is 0,5 promille. Dit betekent dat je niet meer dan 0,5 milligram alcohol per milliliter bloed mag hebben als je achter het stuur zit. Als je meer alcohol in je bloed hebt dan deze limiet, ben je strafbaar.

Dit promillage van 0,5 is alleen van toepassing of ervaren bestuurders. Dat houdt in dat je je rijbewijs langer dan vijf jaar in bezit hebt. Heb je je rijbewijs minder dan vijf jaar? Dan ben je beginnend bestuurder en is de regel dat er een maximum geldt van 0,2 promille. In het kort:

  • Beginnend bestuurder (minder dan 5 jaar rijbewijs): 0,2 promille
  • Ervaren bestuurder (5+ jaar rijbewijs): 0,5 promille

Hoogte boete

De hoogte van de boete voor rijden onder invloed van alcohol hangt af van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid alcohol in je bloed en of je al eerder bent betrapt op rijden onder invloed. De boete kan variëren van enkele honderden euro’s tot duizenden euro’s.

Als je voor de eerste keer wordt betrapt op rijden onder invloed van alcohol, krijg je meestal een boete van € 300 tot € 400. Bij een hogere alcoholpromillage kan de boete oplopen tot € 550. Als je al eerder bent betrapt op rijden onder invloed, wordt de boete hoger. Bij een tweede keer kan de boete oplopen tot € 1.000 en bij een derde keer kan de boete oplopen tot € 2.500.

Strafblad

Naast een boete krijg je ook een aantekening op je strafblad als je wordt betrapt op rijden onder invloed van alcohol. Dit kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld je baan of het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Rijontzegging

Naast een boete en een aantekening op je strafblad kan de rechter ook besluiten om je een rijontzegging op te leggen. Dit betekent dat je voor een bepaalde periode geen auto mag rijden. De duur van de rijontzegging hangt af van de ernst van de overtreding en kan variëren van enkele maanden tot enkele jaren.

Conclusie

Rijden onder invloed van alcohol is niet alleen gevaarlijk, maar ook strafbaar. De hoogte van de boete hangt af van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid alcohol in je bloed en of je al eerder bent betrapt. Naast een boete krijg je ook een aantekening op je strafblad en kan de rechter besluiten om je een rijontzegging op te leggen. Het is daarom belangrijk om nooit te rijden onder invloed van alcohol.

Scroll naar boven