Boete telefoon fiets: Alles wat je moet weten (2024)

Het gebruik van een telefoon op de fiets kan verleidelijk zijn, vooral in deze tijd waarin we constant verbonden willen blijven. Veel fietsers hebben al een boete gekregen voor het gebruik van hun telefoon tijdens het fietsen. Echter, net als bij autorijden, brengt het gebruik van een telefoon tijdens het fietsen risico’s met zich mee. Daarom heeft de Nederlandse overheid strikte regels opgesteld met betrekking tot het gebruik van telefoons op de fiets. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over de boete voor het gebruik van een telefoon op de fiets.

Waarom is het gebruik van een telefoon op de fiets gevaarlijk?

Het gebruik van een telefoon tijdens het fietsen leidt tot afleiding. Je aandacht wordt verdeeld tussen het verkeer en je scherm, waardoor je minder snel reageert op onverwachte situaties en andere verkeer in gevaar brengt. Dit verhoogt het risico op ongelukken aanzienlijk. Studies hebben aangetoond dat fietsers die hun telefoon gebruiken, een aanzienlijk grotere kans hebben om betrokken te raken bij een ongeval.

boete telefoon fiets

De wetgeving: Wat zegt de wet over telefoongebruik op de fiets?

Sinds 1 juli 2019 is het voertuig bestuurt verboden om mobiele elektronische apparaten vast te houden tijdens het fietsen. Deze wet geldt voor elk elektronisch apparaat dat wordt gebruikt voor communicatie of informatieverwerking. Het is ook verboden om een apparaat voor informatie verwerking vast te houden tijdens het rijden. Dit geldt niet alleen voor fietsen, maar ook voor andere voertuigen zoals scooters en bromfietsen. Het idee achter deze wetgeving is om de verkeersveiligheid te verbeteren door afleiding te minimaliseren. Handsfree bellen en muziek luisteren is geen probleem. Zorg er dan wel voor dat je je omgeving nog goed hoort. Als je stilstaat mag je jouw telefoon of ander apparaat vasthouden en gebruiken.

Hoe duur is een boete telefoon op de fiets?

Als je betrapt wordt op bellen op de fiets, kun je een boete krijgen van €160,- exclusief administratiekosten. Deze boete kan hoger uitvallen als er andere overtredingen worden geconstateerd, zoals het niet opvolgen van verkeersregels of het veroorzaken van gevaarlijke situaties. Voor de auto en andere voertuigen gelden andere bedragen.

Hoe wordt dit gecontroleerd?

De handhaving van de wet wordt uitgevoerd door de politie. Ook wanneer je stil staat bij een verkeerslicht, wordt het gebruik van een telefoon door de politie gecontroleerd. Agenten kunnen fietsers aanhouden die hun telefoon gebruiken en hen een boete uitschrijven. Daarnaast kunnen verkeerscamera’s en andere technologieën worden ingezet om overtredingen te detecteren.

Uitzonderingen op de regel

Er zijn enkele uitzonderingen op deze regel. Zo mogen handsfree-apparaten wel worden gebruikt tijdens het fietsen, waarbij een houder toegestaan is. Dit betekent dat je bijvoorbeeld je telefoon in een houder op je stuur kunt plaatsen en via een Bluetooth-headset of AirPods kunt bellen. Het accepteren van een alternatieve route op een navigatiesysteem is ook toegestaan als het apparaat in een houder zit. Zolang je het apparaat niet fysiek vasthoudt, ben je niet in overtreding.

Tips om veilig te fietsen zonder je telefoon

  1. Gebruik een houder: Plaats je telefoon in een houder op je stuur, zodat je hem handsfree kunt gebruiken.
  2. Zet meldingen uit: Schakel meldingen uit om te voorkomen dat je afgeleid wordt.
  3. Gebruik een smartwatch: Met een smartwatch kun je meldingen ontvangen en beantwoorden zonder je telefoon uit je zak te halen.
  4. Plan je route van tevoren: Zorg ervoor dat je je route kent voordat je vertrekt, zodat je niet onderweg op je telefoon hoeft te kijken.
  5. Vermijd vasthouden: Vermijd het vasthouden van apparatenen gebruik in plaats daarvan oordopjes die met je telefoon zijn verbonden.

Veelgestelde vragen

Wat is de boete voor het gebruik van een telefoon op de fiets?

De boete voor het gebruik van een telefoon op de fiets is €100. Veel fietsers hebben al een boete gekregen voor het vasthouden van hun telefoon tijdens het fietsen.

Mag ik mijn telefoon gebruiken als hij in een houder zit?

Ja, het is toegestaan om je telefoon te gebruiken zolang hij in een houder zit en je hem niet fysiek vasthoudt. Dit betekent dat het gebruik van een mobiele elektronische apparaat tijdens het fietsen houder toegestaan is, bijvoorbeeld bij het accepteren van een alternatieve route op een navigatiesysteem.

Zijn er uitzonderingen op de regel?

Ja, handsfree gebruik van mobiele elektronische apparaten, zoals telefoons, navigatiesystemen, tablets en muziekspelers, is toegestaan.

Hoe wordt de wet gehandhaafd?

De politie handhaaft de wet door fietsers aan te houden die hun telefoon gebruiken en hen een boete uit te schrijven. Voor zover wij weten, gebeurt dit nog niet automatisch.

Waarom is het gebruik van een telefoon op de fiets gevaarlijk?

Het leidt tot afleiding, wat het risico op ongelukken verhoogt.

Mag ik muziek luisteren?

Gebruik een houder, zet meldingen uit, gebruik een smartwatch, en plan je route van tevoren.


Geschreven en gecontroleerd door:

Laatst gewijzigd op:

Scroll naar boven