Boete door rood rijden

Als je door rood licht rijdt, kan je een flinke boete verwachten. Wat is door rood rijden precies, hoe hoog is de boete door rood rijden en hoe maak je het beste bezwaar tegen deze boete? Je leest alles wat je moet weten over de boete door rood licht rijden in onze blog.

Door rood licht rijden

Door rood licht rijden is een van de meest voorkomende verkeersboetes. Rijden door rood betekent dat je als bestuurder van een voertuig een verkeerslicht negeert dat op rood stond. In andere woorden: het gaat om het niet stoppen voor een rood verkeerslicht.

Dit kan gebeuren bij een driekleurig verkeerslicht op een kruispunt, maar ook bij een verkeerslicht bij een spoorwegovergang of een brug. Het negeren van een rood stoplicht kan gevaarlijke situaties opleveren voor andere weggebruikers en kan leiden tot ongelukken.

Soms is de situatie heel duidelijk, maar soms kan een korte twijfel bij oranje licht al leiden tot een forse boete voor door rood rijden. Het is daarom belangrijk om goed op te letten en altijd tijdig te stoppen voor rood licht.

Hoe wordt de boete voor door rood rijden vastgesteld?

De boete voor door rood licht rijden wordt vastgesteld op basis van verschillende waarnemingen. Dit kan door een flitspaal gebeuren, maar ook door een politieagent die ziet dat je door rood rijdt. De flitspaal denkt niet, maar registreert puur de overtreding op basis van de verkeersregels. Word je door een agent staande gehouden? Dan speelt logischerwijs zijn waarneming en verklaring een grote rol in het vaststellen van de boete. In beide gevallen ontvang je de boete per post thuis.

De hoogte van de boete

De hoogte van de boete voor het rijden door rood licht is vastgesteld in de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv). De boete voor het negeren van een rood stoplicht bedraagt momenteel € 289,- inclusief administratiekosten voor automobilisten. Dit is een flink bedrag en kan een behoorlijke impact hebben op je portemonnee.

Naast de boete kan het negeren van een rood stoplicht in ernstige gevallen ook leiden tot strafrechtelijke vervolging. Als er bijvoorbeeld sprake is van gevaarlijk rijgedrag of als er een ongeluk is gebeurd, kan de politie besluiten om de zaak voor te leggen aan het Openbaar Ministerie (OM). Het OM kan dan een hogere boete opleggen of zelfs een taakstraf of gevangenisstraf eisen, afhankelijk van de ernst van de situatie en de gevolgen van de overtreding.

Kosten voor wandelaars

Als je door rood bent gereden kost je dit 289 euro. Dit is inclusief de 9 euro administratiekosten van het CJIB. Deze boete geldt voor zowel particuliere bestuurders als zakelijke rijders. De boete door rood rijden is in 2023 verhoogd in prijs; in 2022 was de boete nog 259 euro.

Kosten voor scooters

Scooterrijders die door rood rijden, krijgen dezelfde boete als automobilisten. Ook hier is het bedrag 289 euro, inclusief administratiekosten. Het is belangrijk om altijd te stoppen voor rood licht, ook al lijkt de weg leeg.

Kosten voor fietsers

Fietsers worden ook beboet als ze door rood rijden. De boete voor fietsers is lager dan voor gemotoriseerde voertuigen en bedraagt 109 euro. Het is dus belangrijk om de verkeerslichten te respecteren, ook als je op de fiets bent.

Kosten voor wandelaars

Wandelaars kunnen ook een boete krijgen voor het negeren van rood licht. De boete voor voetgangers bedraagt 55 euro. Het lijkt misschien minder belangrijk, maar ook als voetganger moet je de verkeersregels volgen.

Foto aanvragen bij het CJIB

Als je een boete hebt ontvangen voor door rood rijden en je twijfelt aan de juistheid hiervan, kun je een foto van de overtreding aanvragen bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Deze foto kan je helpen om te bepalen of de boete terecht is opgelegd. Het aanvragen van de foto doe je eenvoudig via de website van het CJIB. Met deze foto kun je beter inschatten of bezwaar maken zinvol is. Zorg ervoor dat je alle benodigde gegevens bij de hand hebt, zoals het beschikkingsnummer van de boete.

Geen punten op je rijbewijs

Het goede nieuws is dat je in Nederland geen punten op je rijbewijs krijgt voor door rood rijden. In tegenstelling tot sommige andere landen waar het puntensysteem gehanteerd wordt, krijg je hier alleen een geldboete. Dit betekent niet dat je de boete moet negeren, want de financiële gevolgen kunnen alsnog aanzienlijk zijn.

Als je per ongeluk of met noodgevallen door rood rijdt

Het kan gebeuren dat je per ongeluk door rood rijdt. Bijvoorbeeld omdat het verkeerslicht onverwachts op rood springt of doordat je net over de stopstreep staat. Andere voorbeelden zijn als je door een mechanisch defect aan je voertuig niet tijdig kunt stoppen, of als je door slecht weer (zoals hevige regen of sneeuw) de verkeerslichten niet duidelijk kunt zien. In zo’n geval kan het zinvol zijn om bezwaar te maken tegen de boete. Leg duidelijk uit waarom je door rood gereden hebt en voeg eventuele bewijsmaterialen toe, zoals foto’s van het wegdek of verklaringen van getuigen.

Er zijn ook situaties waarin je door rood rijdt omdat het simpelweg niet anders kan. Bijvoorbeeld, je moet uitwijken voor een ambulance die met sirenes nadert of je moet plotseling van rijstrook wisselen om een ongeluk te voorkomen. In dergelijke noodgevallen is de boete onterecht. Het is belangrijk om bij het bezwaar maken tegen de onterechte boete deze omstandigheden goed te beschrijven en indien mogelijk bewijs mee te sturen, zoals verklaringen van getuigen of beelden van een dashcam. Het CJIB zal je bezwaar dan zorgvuldig beoordelen en je kunt mogelijk voorkomen dat je de boete moet betalen.

Bezwaar maken

Heb je een boete ontvangen voor door rood rijden? Deze boete (Feitcode R602 ‘Niet stoppen voor rood licht’) wordt vaak uitgedeeld, maar is zeker niet altijd terecht. In vele situaties heeft het zin om bezwaar te maken tegen de boete. Bezwaar maken tegen een boete door rood rijden kan lonen. Je moet binnen zes weken na ontvangst van de boete bezwaar indienen bij het CJIB. Het is belangrijk om je bezwaar goed te onderbouwen met duidelijke argumenten en eventueel bewijs. Gebruik altijd een aangetekende post om zeker te zijn dat je bezwaar op tijd en op de juiste plek aankomt.

Heb je een boete ontvangen en wil je weten of bezwaar maken zinvol is?
Neem contact op met experts en laat je adviseren!

Hoe zit dat in Duitsland en België?

In Duitsland en België gelden andere regels voor door rood rijden. In Duitsland krijg je naast een geldboete ook punten op je rijbewijs en in sommige gevallen zelfs een rijverbod. In België zijn de boetes afhankelijk van de omstandigheden en kunnen ook strafpunten op je rijbewijs opleveren. Het is dus belangrijk om je aan de verkeersregels te houden, ook in het buitenland.

Het beste antwoord: voorkom een boete!

De beste manier om een boete voor door rood rijden te voorkomen, is natuurlijk door altijd op tijd te stoppen. Houd goed zicht op de verkeerslichten en zorg ervoor dat je tijdig stopt bij een rood licht. Let op de stopstreep en vermijd risicovolle situaties. Het naleven van de verkeersregels voorkomt niet alleen boetes, maar zorgt ook voor een veiligere verkeerssituatie voor iedereen.

Boete door rood rijden in het kort

Het rijden door rood licht kan je duur komen te staan. De boete bedraagt 289 euro voor automobilisten en scooterrijders, 109 euro voor fietsers en 55 euro voor voetgangers. De boete wordt vastgesteld door een flitspaal of politieagent en wordt via de post bij je thuisbezorgd. Hoewel je geen punten op je rijbewijs krijgt, is het belangrijk om altijd te stoppen voor rood licht. Mocht je per ongeluk door rood rijden, dan is het mogelijk om bezwaar te maken. Volg de verkeersregels om boetes te voorkomen en de verkeersveiligheid te waarborgen.


Geschreven en gecontroleerd door:

Laatst gewijzigd op:

Scroll naar boven