Hoogte boete bellen achter het stuur

Bellen achter het stuur is een van de grootste afleidingen tijdens het rijden. Het is dan ook niet voor niets dat het verboden is om tijdens het rijden te bellen zonder handsfree set. Toch zijn er nog steeds veel mensen die zich hier niet aan houden. Maar wat zijn nu eigenlijk de gevolgen van bellen achter het stuur en wat is de hoogte van de boete die hierop staat?

De gevolgen van bellen achter het stuur

Er zijn verschillende gevolgen van bellen achter het stuur. Ten eerste is het een grote afleiding tijdens het rijden. Je bent minder geconcentreerd op de weg en hebt minder aandacht voor het verkeer om je heen. Hierdoor neemt de kans op een ongeluk toe. Daarnaast is het ook gevaarlijk omdat je maar één hand aan het stuur hebt. Mocht er iets onverwachts gebeuren, dan heb je minder controle over de auto.

Uit onderzoek blijkt dat bellen achter het stuur vergelijkbaar is met rijden onder invloed. Het is dan ook niet voor niets dat het verboden is om tijdens het rijden te bellen zonder handsfree set. Toch zijn er nog steeds veel mensen die zich hier niet aan houden. In 2019 gaf 16% van de automobilisten aan wel eens te bellen zonder handsfree set tijdens het rijden.

De hoogte van de boete

De hoogte van de boete voor bellen achter het stuur is de afgelopen jaren flink gestegen. In 2019 was de boete nog €240,-, maar inmiddels is deze gestegen naar €250,-. Dit geldt zowel voor automobilisten als voor fietsers. Daarnaast krijg je ook nog eens een strafpunt op je rijbewijs. Bij twee strafpunten binnen vijf jaar kan dit leiden tot een educatieve maatregel of zelfs een rijontzegging.

Naast de boete en het strafpunt op je rijbewijs zijn er ook nog andere gevolgen van bellen achter het stuur. Zo kan het leiden tot een hogere premie voor je autoverzekering en kan het ook gevolgen hebben voor je werk als je veel onderweg bent.

Wat zijn de regels voor handsfree bellen?

Als je toch wilt bellen tijdens het rijden, dan kan dit alleen met een handsfree set. Dit kan bijvoorbeeld een carkit zijn of een koptelefoon met microfoon. Het is niet toegestaan om tijdens het rijden je telefoon vast te houden, ook niet als je bijvoorbeeld gebruik maakt van de speakerfunctie.

Daarnaast gelden er ook regels voor het bedienen van je telefoon tijdens het rijden. Zo mag je alleen handsfree bellen als je telefoon in een houder zit. Het is niet toegestaan om tijdens het rijden je telefoon uit je zak te halen om bijvoorbeeld een nummer te kiezen of een bericht te versturen.

Conclusie

Bellen achter het stuur is een grote afleiding tijdens het rijden en kan leiden tot gevaarlijke situaties. Daarom is het verboden om tijdens het rijden te bellen zonder handsfree set. De boete voor bellen achter het stuur is de afgelopen jaren flink gestegen en bedraagt nu €250,-. Daarnaast krijg je ook nog eens een strafpunt op je rijbewijs. Als je toch wilt bellen tijdens het rijden, dan kan dit alleen met een handsfree set. Het is niet toegestaan om tijdens het rijden je telefoon vast te houden of te bedienen.

Scroll naar boven