Hoogte boetes Nederland: wat zijn de regels?

Als je een verkeersovertreding begaat, krijg je in Nederland een boete. De hoogte van deze boete is afhankelijk van de ernst van de overtreding en kan flink oplopen. Maar wat zijn nu precies de regels omtrent de hoogte van boetes in Nederland? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de hoogte van boetes in Nederland.

Wet Mulder

De hoogte van boetes in Nederland is vastgelegd in de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften, ook wel bekend als de Wet Mulder. Deze wet regelt de administratieve afhandeling van verkeersovertredingen en bepaalt de hoogte van de boetes.

De Wet Mulder onderscheidt verschillende categorieën van verkeersovertredingen, variërend van lichte overtredingen tot zeer ernstige overtredingen. De hoogte van de boete is afhankelijk van de categorie waarin de overtreding valt.

Categorieën van verkeersovertredingen

De Wet Mulder onderscheidt de volgende categorieën van verkeersovertredingen:

  • Categorie 1: lichte overtredingen
  • Categorie 2: matige overtredingen
  • Categorie 3: ernstige overtredingen
  • Categorie 4: zeer ernstige overtredingen

De hoogte van de boete is afhankelijk van de categorie waarin de overtreding valt. Lichte overtredingen worden bestraft met een boete van maximaal € 95, matige overtredingen met een boete van maximaal € 190, ernstige overtredingen met een boete van maximaal € 380 en zeer ernstige overtredingen met een boete van maximaal € 4.400.

Voorbeelden van verkeersovertredingen en bijbehorende boetes

Om een idee te geven van de hoogte van boetes in Nederland, geven we hieronder enkele voorbeelden van verkeersovertredingen en de bijbehorende boetes:

  • Te hard rijden binnen de bebouwde kom: € 95 (categorie 1)
  • Door rood licht rijden: € 240 (categorie 3)
  • Geen richting aangeven: € 95 (categorie 1)
  • Geen gordel dragen: € 140 (categorie 2)
  • Met alcohol op rijden: € 340 (categorie 3)
  • Geen voorrang verlenen: € 240 (categorie 3)
  • Geen helm dragen op de brommer: € 95 (categorie 1)
  • Geen verlichting voeren op de fiets: € 55 (categorie 1)

Let op: dit zijn slechts voorbeelden. De hoogte van de boete kan afwijken afhankelijk van de omstandigheden van het geval.

Verhoging van de boete

Naast de standaardboete kan de boete ook verhoogd worden met administratiekosten. Deze kosten bedragen € 9 per boete. Daarnaast kan de boete verhoogd worden als er sprake is van recidive. Dit betekent dat je binnen een bepaalde periode opnieuw dezelfde overtreding begaat. In dat geval kan de boete met 50% verhoogd worden.

Bezwaar maken tegen een boete

Als je het niet eens bent met een boete, kun je bezwaar maken. Dit moet je binnen zes weken na ontvangst van de boete doen. Het bezwaarschrift moet gemotiveerd zijn en voorzien zijn van je naam, adres en handtekening. Als het bezwaar gegrond wordt verklaard, wordt de boete kwijtgescholden. Als het bezwaar ongegrond wordt verklaard, blijft de boete staan en moet je alsnog betalen.

Conclusie

De hoogte van boetes in Nederland is vastgelegd in de Wet Mulder. De hoogte van de boete is afhankelijk van de categorie waarin de overtreding valt. Lichte overtredingen worden bestraft met een boete van maximaal € 95, matige overtredingen met een boete van maximaal € 190, ernstige overtredingen met een boete van maximaal € 380 en zeer ernstige overtredingen met een boete van maximaal € 4.400. Naast de standaardboete kan de boete verhoogd worden met administratiekosten en bij recidive kan de boete met 50% verhoogd worden. Als je het niet eens bent met een boete, kun je bezwaar maken.

Scroll naar boven