Hoogte bestuurlijke boete: wat is het en hoe wordt het bepaald?

Als je als bedrijf of individu een overtreding begaat, kan je te maken krijgen met een bestuurlijke boete. Dit is een geldstraf die wordt opgelegd door een bestuursorgaan, zoals de gemeente, provincie of de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De hoogte van de bestuurlijke boete kan flink oplopen en is afhankelijk van verschillende factoren. In dit artikel gaan we dieper in op het begrip ‘hoogte bestuurlijke boete’ en hoe deze wordt bepaald.

Wat is een bestuurlijke boete?

Een bestuurlijke boete is een geldstraf die wordt opgelegd door een bestuursorgaan. Dit kan bijvoorbeeld de gemeente zijn als je een overtreding begaat op het gebied van milieu of bouwvoorschriften. Maar ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM) kan een bestuurlijke boete opleggen als je als bedrijf de mededingingswet overtreedt. Het doel van een bestuurlijke boete is om overtredingen te bestraffen en te voorkomen dat deze in de toekomst opnieuw worden begaan.

Hoogte bestuurlijke boete

De hoogte van een bestuurlijke boete kan flink oplopen en is afhankelijk van verschillende factoren. Zo wordt er gekeken naar de ernst van de overtreding, de mate van verwijtbaarheid en de omvang van de schade die is veroorzaakt. Ook kan er rekening worden gehouden met de financiële draagkracht van de overtreder. Het bestuursorgaan heeft hierbij een zekere mate van vrijheid om de hoogte van de boete te bepalen.

De hoogte van de bestuurlijke boete is vastgelegd in de wet. Zo is er bijvoorbeeld een maximumbedrag vastgesteld voor overtredingen op het gebied van milieu en bouwvoorschriften. Voor bedrijven die de mededingingswet overtreden, geldt dat de hoogte van de boete kan oplopen tot 10% van de jaaromzet. Dit kan dus flink in de papieren lopen.

Bezwaar maken tegen een bestuurlijke boete

Als je het niet eens bent met de hoogte van de bestuurlijke boete, kun je bezwaar maken bij het bestuursorgaan dat de boete heeft opgelegd. Dit moet binnen zes weken na ontvangst van de boete gebeuren. Het bestuursorgaan zal dan opnieuw kijken naar de hoogte van de boete en beoordelen of deze terecht is opgelegd. Als het bezwaar gegrond wordt verklaard, kan de hoogte van de boete worden verlaagd of zelfs helemaal worden kwijtgescholden.

Conclusie

Een bestuurlijke boete is een geldstraf die wordt opgelegd door een bestuursorgaan. De hoogte van de boete is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ernst van de overtreding en de financiële draagkracht van de overtreder. Het bestuursorgaan heeft hierbij een zekere mate van vrijheid om de hoogte van de boete te bepalen. Als je het niet eens bent met de hoogte van de boete, kun je bezwaar maken bij het bestuursorgaan dat de boete heeft opgelegd.

Scroll naar boven