Wat is de hoogte boete voor geluidsoverlast?

Heb je een boete voor geluidsoverlast gekregen? Geluidsoverlast kan vervelend zijn voor zowel degene die het veroorzaakt als voor de omwonenden. Het naleven van de geluidsnormen en regels is essentieel om boetes te voorkomen. Mocht je toch een boete krijgen, dan is het fijn om te weten hoe hoog de boete is en hoe je deze kunt aanvechten. Voor uitgebreide informatie en advies, lees dan zeker verder.

Wanneer is iets geluidsoverlast?

Geluidsoverlast is wanneer het geluid dat je maakt of hoort hinderlijk is voor anderen. Je ervaart op dat moment te veel geluid op een bepaalde plek. Dit kan thuis, op straat of op andere openbare plekken voorkomen. Geluidsoverlast wordt vaak gemeten in decibellen (dB) en er zijn specifieke regels voor hoeveel geluid je mag maken, afhankelijk van de situatie en het tijdstip. Het kan namelijk leiden tot irritatie, stress en gezondheidsproblemen zoals slaapstoornissen en gehoorbeschadiging. Politieagenten zijn vaak degene die bepalen of het geluid te luid is en hun bevindingen zijn essentieel voor eventuele boetes.

De decibel regels

Geluid wordt gemeten in decibellen (dB). Voor woongebieden geldt dat het geluidsniveau overdag meestal niet boven de 50 dB mag komen. ‘s Nachts ligt dit lager, vaak rond de 40 dB. Op het terras mag het niet hoger zijn dan 70 decibel. Deze regels zijn vastgelegd in de Wet geluidhinder, het Bouwbesluit en de algemene plaatselijke verordening (APV) van je gemeente. In deze wetten staat onder andere dat er bepaalde geluidsnormen gelden voor verschillende situaties. Overtreding van deze regels kan leiden tot een boete. Bij ernstige geluidsoverlast kan de politie een proces verbaal opmaken en eventueel geluidsapparatuur in beslag nemen.

Hoogte boete geluidsoverlast

De hoogte van een boete voor geluidsoverlast kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren. Zo wordt er gekeken naar de ernst van de overlast, de duur van de overlast en de locatie van de overlast. Ook wordt er gekeken naar de persoon die de overlast veroorzaakt. Zo kan een bedrijf bijvoorbeeld een hogere boete krijgen dan een particulier.

De hoogte van de boete kan variëren van enkele tientallen euro’s tot enkele duizenden euro’s. Gemiddeld ligt een boete tussen de €140 en €370. Bij een eerste overtreding zal de boete meestal lager zijn dan bij een herhaalde overtreding. Ook kan de hoogte van de boete verschillen per gemeente. Naast de boete kunnen er administratiekosten in rekening worden gebracht. Deze boetes worden opgelegd door de politie of een ambtenaar van de gemeente. De eigenaar van een huis kan verantwoordelijk worden gehouden voor geluidsoverlast en ook andere overlastveroorzakers tijdens een situatie zoals een huisfeest kunnen worden aangesproken.

Verkeer: auto en motor

Geluidsoverlast door verkeer, zoals auto’s en motoren, is een veelvoorkomend probleem. Vooral opgevoerde voertuigen kunnen een bron van overlast zijn. De politie houdt hier streng toezicht op en kan boetes uitdelen. Voor bromfietsers en motoren geldt dat ze niet meer dan een bepaald aantal decibellen mogen produceren, afhankelijk van hun type en bouwjaar.

Feest: muziek bij de buren

Een feestje (bij de buren) kan gezellig zijn, maar het kan ook zorgen voor geluidsoverlast. Muziek en harde stemmen kunnen boven de toegestane geluidsnormen uitkomen. Bij herhaaldelijke overlast kan de politie ingrijpen en een boete opleggen. Vaak wordt er eerst een waarschuwing gegeven, maar bij aanhoudende overlast volgt een boete.

Bezwaar maken en aanvechten

Wanneer er een boete wordt opgelegd voor geluidsoverlast is het mogelijk om bezwaar te maken. Dit kan bijvoorbeeld wanneer de boete onterecht is opgelegd of wanneer de hoogte van de boete niet in verhouding staat tot de overtreding.

Om bezwaar te maken tegen de boete moet er binnen zes weken na ontvangst van de boete een bezwaarschrift worden ingediend bij de instantie die de boete heeft opgelegd. Ook kan het juridisch loket helpen met advies en ondersteuning bij geschillen over geluidsoverlast.In het bezwaarschrift moet worden aangegeven waarom de boete onterecht is opgelegd of waarom de hoogte van de boete niet in verhouding staat tot de overtreding.

Heb je een boete ontvangen en wil je weten of bezwaar maken zinvol is?
Neem contact op met experts en laat je adviseren!

Dus wanneer is er sprake van geluidsoverlast?

Geluidsoverlast is vaak subjectief, maar er zijn duidelijke regels en normen vastgelegd in de wet en de algemene plaatselijke verordening. Het maakt niet uit of het gaat om verkeer, feesten of andere situaties, het is belangrijk om rekening te houden met je omgeving. Teveel geluid kan leiden tot boetes, gezondheidsproblemen en gespannen relaties met buren. Het is natuurlijk allerbeste om geluidsoverlast te voorkomen door bijvoorbeeld gebruik te maken van geluidsisolatie en rekening te houden met de omgeving.


Geschreven en gecontroleerd door:

Laatst gewijzigd op:

Scroll naar boven